niedziela, 13 maja 2018

Makaron z tuńczykiem i kaparami


Moja mama stwierdziła, że to jeden z najlepszych makaronów jakie w życiu jadła... a ja nie mogę zaprzeczyć, bo jest po prostu przepyszny :). Ekspresowy w przygotowaniu - wszystko zdążymy zrobić w czasie gotowania makaronu. Kapary i sok z cytryny sprawiają, że śmietanowy sos nie jest mdły, a skórka cytrynowa dodatkowo podkręca aromat. No i tuńczyk zwieńczający całą potrawę... niebo w gębie :).

Składniki (2-3 osoby):
- 200 g makaronu 
- 200 ml śmietany 30%
- 4 łyżeczki kaparów (polecam kapary z oleju - nie są tak ostre jak te z octu)
- 1 dymka
- 1 puszka (185 g) tuńczyka w sosie własnym Princes
- skórka starta z połowy cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- listki z 1-2 gałązek tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Dymkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na dużej patelni na maśle do zeszklenia. Do cebuli dodać śmietanę, kapary, listki tymianku, skórkę i sok z cytryny oraz 1 łyżkę natki pietruszki, wymieszać. Gotować kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, doprawić solą i pieprzem. Makaron przełożyć do sosu, wymieszać. Podawać z pozostałą natką pietruszki. 
#MasterTuńczyk


5 komentarzy:

  1. Wczoraj akurat jadłyśmy makaron z tuńczykiem i groszkiem :D Takie szybkie a jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tuńczyka z puszki używałam zwykle do sałatek. Koniecznie muszę przygotować makaron z tuńczykiem wg Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie szybkie i smaczne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń