sobota, 28 września 2019

Śliwki zapiekane pod migdałową kruszonką


Na początek jesieni śliwki zapiekane pod migdałową kruszonką. Pierwotnie nie dodałam tutaj żadnego słodzika, więc nazwanie tego deserem może być trochę ryzykowne :D. Jeśli macie ochotę na odrobinę słodyczy, idealnie sprawdzi się dodatek syropu klonowego do kruszonki, sosu jogurtowo-śmietanowego lub po prostu polanie śliwek już po upieczeniu :). 

Składniki (na 3 kokilki):

- 9 śliwek
- 3/4 szklanki mielonych migdałów 
- 3/4 szklanki mielonych płatków owsianych 
- 40 g masła + do wysmarowania kokilek
- opcjonalnie: cynamon i syrop klonowy do smaku
- do podania: jogurt naturalny zmieszany z kwaśną śmietaną 18% (1:1) + syrop klonowy do smaku

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Z 40 g masła, migdałów, płatków owsianych i cynamonu oraz syropu klonowego (jeżeli używamy) zagnieść kruszonkę, włożyć do lodówki. Śliwki pokroić na ćwiartki,  umieścić w kokilkach wysmarowanych masłem. Śliwki posypać kruszonką, kokilki wstawić do piekarnika na ok. 35-45 min. Podawać na ciepło z sosem jogurtowo-śmietanowym lub syropem klonowym. Śliwki można przygotować także w jednym większym naczyniu żaroodpornym.


7 komentarzy: