piątek, 28 września 2018

Jogurtowe lody piernikowe


Kolejny przepis z wykorzystaniem pierników - tym razem bardziej na słodko. I to chyba przepis najprostszy z możliwych, bo znajdują się w nim jedynie 3 składniki, a deser możemy przygotować bez użycia maszyny do lodów... a może to dobry sposób na przezwyciężenie jesiennej chandry?


Składniki (6-7 małych lodów):

- 400 g jogurtu naturalnego
- 70 g syropu daktylowego
- 4 pierniczki Katarzynki

Jogurt wymieszać z syropem daktylowym, włożyć do zamrażarki. Masę mieszać co 20-30 min, a kiedy zacznie gęstnieć (po kilku godzinach) zblendować dla rozbicia kryształków lodu i dodać pokruszone pierniczki. Wymieszać łyżką i przełożyć lody do foremek, włożyć do zamrażarki. Jeśli posiadamy maszynę do lodów, masę jogurtowo-daktylową możemy umieścić w maszynie i postępować zgodnie z instrukcją, a na sam koniec dodać pierniczki i przełożyć masę do foremek. 


4 komentarze: