wtorek, 6 lutego 2018

Sałatka z suszonymi pomidorami i olejem z czarnuszki


Długo zastanawiałam się jak najlepiej wykorzystać olej z czarnuszki od Green Spoon, który stał u mnie w lodówce od pewnego czasu. Jest tak intensywny, że wystarczy dosłownie odrobina, aby podkreślić smak potrawy. Wreszcie udało mi się znaleźć zastosowanie idealne - powiem nieskromnie, że przygotowany przez mnie sos do sałatki z wykorzystaniem tego oleju jest po prostu obłędny :). Ostatnimi czasy robię go bardzo często w różnych zestawieniach, czasami jeśli nie mam awokado, po prostu je pomijam. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi :).

Składniki (dla 4 osób):

- 2 sałaty rzymskie
- 350 g pomidorków koktajlowych (ok. 20 sztuk)
- 13 sztuk suszonych pomidorów
- 4 łyżeczki kaparów
- 2 łyżki nasion słonecznika  

Sos:

- pół bardzo dojrzałego awokado
- 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka oleju z czarnuszki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- sok z cytryny do smaku
- woda

Sałatę posiekać, przełożyć do dużej miski. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, suszone pomidory na mniejsze kawałki. Kapary odsączyć z zalewy. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Przygotować sos: wszystkie składniki przełożyć do pojemnika blendera (jeśli miód jest skrystalizowany można go wcześniej delikatnie podgrzać), zblendować do otrzymania gładkiej konsystencji dolewając niewielkie ilości wody, gdyby sos był za gęsty. Wszystko razem wymieszać. 

20 komentarzy:

  1. W tej sałatce jest wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oleju z czarnuszki jeszcze nie używałam. Sałatki bardzo lubię, więc Twoja na pewno bardzo by mi smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmhmhm pysznie wygląda .uwielbiam suszone pomidorki i ten sos z miodkiem hmmhmh.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na sosik a i sałatka miodzio

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pycha :) Super pomysł na sos.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie wygląda ten sosik, tym bardziej że uwielbiam awokado ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czarnuszkę uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie próbowałam oleju z czarnuszki. Wpisuję na listę rzeczy do kupienia :) Tylko najpierw musimy zużyć zapasy oliwy. Rozpędziłam się ostatnio i mam jeszcze 4 pełne butelki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja właśnie średnio lubię oliwę, u mnie w domu wygrywa olej rzepakowy i rydzowy :).

      Usuń
    2. Rydzowy to prawdziwa poezja. Też go uwielbiam! Nie przepadam za to za konopnym i lnianym.

      Usuń
  8. O, może sobie dzisiaj taką na wieczór zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale mnie naszła ochota na sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie jadłam czarnuszki, super propozycja sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam różnego rodzaju sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo podoba mi się ten sos i ciekawa jestem smaku oleju z czarnuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smaczna sałatka, wzięłabym taką do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń