Długo zastanawiałam się jak najlepiej wykorzystać olej z czarnuszki od Green Spoon, który stał u mnie w lodówce od pewnego czasu. Jest tak intensywny, że wystarczy dosłownie odrobina, aby podkreślić smak potrawy. Wreszcie udało mi się znaleźć zastosowanie idealne - powiem nieskromnie, że przygotowany przez mnie sos do sałatki z wykorzystaniem tego oleju jest po prostu obłędny :). Ostatnimi czasy robię go bardzo często w różnych zestawieniach, czasami jeśli nie mam awokado, po prostu je pomijam. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi :).
Składniki (dla 4 osób):
- 2 sałaty rzymskie
- 350 g pomidorków koktajlowych (ok. 20 sztuk)
- 13 sztuk suszonych pomidorów
- 4 łyżeczki kaparów
- 2 łyżki nasion słonecznika
Sos:
- pół bardzo dojrzałego awokado
- 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka oleju z czarnuszki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- sok z cytryny do smaku
- sok z cytryny do smaku
- woda
Sałatę posiekać, przełożyć do dużej miski. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, suszone pomidory na mniejsze kawałki. Kapary odsączyć z zalewy. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Przygotować sos: wszystkie składniki przełożyć do pojemnika blendera (jeśli miód jest skrystalizowany można go wcześniej delikatnie podgrzać), zblendować do otrzymania gładkiej konsystencji dolewając niewielkie ilości wody, gdyby sos był za gęsty. Wszystko razem wymieszać.
W tej sałatce jest wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńOleju z czarnuszki jeszcze nie używałam. Sałatki bardzo lubię, więc Twoja na pewno bardzo by mi smakowała:)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszna. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie sałateczki :)
OdpowiedzUsuńHmhmhm pysznie wygląda .uwielbiam suszone pomidorki i ten sos z miodkiem hmmhmh.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na sosik a i sałatka miodzio
OdpowiedzUsuńMusi być pycha :) Super pomysł na sos.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda ten sosik, tym bardziej że uwielbiam awokado ;)
OdpowiedzUsuńCzarnuszkę uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie próbowałam oleju z czarnuszki. Wpisuję na listę rzeczy do kupienia :) Tylko najpierw musimy zużyć zapasy oliwy. Rozpędziłam się ostatnio i mam jeszcze 4 pełne butelki.
OdpowiedzUsuńA ja właśnie średnio lubię oliwę, u mnie w domu wygrywa olej rzepakowy i rydzowy :).
UsuńRydzowy to prawdziwa poezja. Też go uwielbiam! Nie przepadam za to za konopnym i lnianym.
UsuńO, może sobie dzisiaj taką na wieczór zrobię :)
OdpowiedzUsuńAle pychotka! :)
OdpowiedzUsuńale mnie naszła ochota na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam czarnuszki, super propozycja sałatki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam różnego rodzaju sałatki:)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka!
OdpowiedzUsuńMicha zdrowia i super sos :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten sos i ciekawa jestem smaku oleju z czarnuszki :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna sałatka, wzięłabym taką do pracy ;)
OdpowiedzUsuń