piątek, 27 lipca 2018

Ryż kokosowy z mango


Delikatny ryż z musem z mango, który świetnie przełamuje smak mleka kokosowego. Nie jest to może zbyt ,,letni" deser, ale jeśli trafimy gdzieś na bardzo dojrzałe owoce, to zdecydowanie warto go przygotować. Poza tym, zawsze można dorzucić odrobinę naszych sezonowych owoców i zrobić dodatkowa warstwę np. z jagód :).


Składniki (4 porcje):

- 125 g ryżu jaśminowego,
- 1 szklanka wody, 
- 1 szklanka mleka kokosowego (z puszki), 
- 3 strąki kardamonu, 
- 1,5 łyżki ksylitolu, 
- 2 dojrzałe mango. 

Wodę zagotować, wsypać ryż i gotować 5 min. Ze strąków kardamonu wyłuskać ziarenka i rozetrzeć je w moździerzu. Mleko kokosowe, ksylitol i kardamon dodać do ryżu, wymieszać. Gotować ok. 10 minut co chwilę mieszając (uważać, żeby się nie przypaliło). W międzyczasie obrać mango i zblendować na gładkie puree. Ugotowany pudding przełożyć do pucharków/ salaterek, polać musem z mango. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe.

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubimy ryż jaśminowy przyrządzać na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Barzdo fajny pomysł na letni deserek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ryz na slodko... idealny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zastanawiałam się, czy jest odmiana ryżu kokosowego...po przeczytaniu już wiem ;) dawniej, gdy byłam mała mama często robiła taki deser - ryż na mleku :) smak dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwe pyszności. Uwielbiam to połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń