poniedziałek, 24 września 2018

Piernikowy gulasz ze śliwką


Dużo się ostatnio u mnie działo, dlatego mam spore zaległości w dodawaniu nowych przepisów, ale postaram się chociaż częściowo to nadrobić :). To będzie pierwszy wpis, gdzie do przygotowania potrawy użyłam składnika, który zawiera cukier, a dokładnie pierniczków Całusków Kopernik. Połączenie może się wydawać dość zaskakujące (niektórzy powiedzieliby, że nawet szalone), ale smakuje zadziwiająco dobrze :D. Danie przygotowałam w ramach konkursu Fabryki Cukierniczej Kopernik. Dziś jest ostatni dzień przyjmowania zgłoszeń, więc jeżeli macie #appetytnakopernika, to zachęcam do udziału :).

Składniki (4 porcje):

- 0,5 kg wołowiny gulaszowej,
- 1 puszka pomidorów,
- ½ czerwonej papryki,
- 5 dużych, twardych śliwek,
- 5 suszonych śliwek,
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina,
- 10 pierniczków Całusków Kopernik,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- przyprawy: sól (można użyć wędzonej), pieprz, papryka słodka, papryka ostra, cynamon
- do podania: kasza gryczana, ryż

Mięso pokroić na kawałki (ok. 2 cm), oprószyć pieprzem, papryką oraz cynamonem. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło klarowane, wrzucić wołowinę i obsmażyć z każdej strony. Dodać pokrojoną na kawałki paprykę oraz jedną świeżą śliwkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Do garnka wrzucić pomidory z puszki oraz suszone śliwki, przykryć i dusić ok. 20 min. Następnie wlać wino i gotować na małym ogniu bez przykrycia do zredukowania się sosu (ok. 50-60 min). W międzyczasie pierniczki umieścić w pojemniku blendera i dokładnie rozdrobnić. Dodać kilka łyżek sosu z gotującego się gulaszu i zblendować do otrzymania gładkiej pasty. Pod koniec gotowania dodać do gulaszu piernikową pastę oraz sól, wymieszać. Przed podaniem dodać pozostałe 4 śliwki pokrojone na ćwiartki. Gulasz świetnie smakuje z kaszą gryczaną lub ryżem oraz z ogórkiem kiszonym. 


3 komentarze:

  1. Trzeba przyznać, że to ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko! Jakie to musi być pyszne :) igdy nie jadłam wersji piernikowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. obłęd <3 100% moje smaki. ale to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń