piątek, 28 lipca 2017

Leczo z fasolką szparagową


Sezon na fasolkę szparagową w pełni. Babcia zaopatruje nas w nią regularnie, dlatego leczo to danie obowiązkowe w naszym domu. Przepis pochodzi z maminego zeszytu, więc są to jak najbardziej domowe smaki... oczywiście musiałam wprowadzić małą korektę i zamienić cukier na ksylitol :).

Składniki:

- 1 kg żółtej fasolki szparagowej
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka octu
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- opcjonalnie: 0,5 kg kiełbasy

Fasolkę ugotować, pokroić w ok. 2 cm kawałki. Marchew ugotować w całości, a następnie obrać i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w pióra. Wszystkie warzywa oraz ksylitol, olej, sól i ocet umieścić w dużym garnku, wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 30 min. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną w plasterki, podsmażoną kiełbaskę (jeśli używamy) i wymieszać.

2 komentarze: