wtorek, 1 sierpnia 2017

Zupa z cukinii i fasolki szparagowej


Miało w tym roku cukinii u babci nie być, a teraz sama już nie nadążam z jej przerabianiem... Podobnie zresztą jest z fasolką, dlatego jednym z pomysłów na wykorzystanie tych warzyw była zupa z orientalną nutą w postaci curry :).

Składniki:

- 0,5 kg ziemniaków
- 250 g fasolki szparagowej
- 2 małe cukinie (żółta i zielona)
- 1 cebula
- 2 litry bulionu
- sól, pieprz, curry
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia 
- opcjonalnie: garść jarmużu
- do podania: natka pietruszki, koperek

Ziemniaki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, fasolkę na pół. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać ziemniaki i fasolkę, jeszcze chwilę smażyć, następnie zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodać pokrojoną cukinię oraz jarmuż (jeśli używamy). Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry. Podawać z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

2 komentarze:

  1. Takie lekkie zupy pełne sezonowych warzyw to jest to, co lubię najbardziej. Chętnie wprosiłabym się na taki obiad.

    OdpowiedzUsuń