poniedziałek, 25 września 2017

Zupa krem z brokuła i fasolki szparagowej


Delikatna, lekka zupa krem, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki, nie żałujcie ziół, zarówno tych świeżych jak i suszonych :).

Składniki (3 porcje):
- 1 brokuł
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 średni ziemniak
- 1 l wody lub bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, świeży tymianek
- olej rzepakowy rafinowany do smażenia
- do podania: nasiona czarnuszki, olej rydzowy, kiełki brokuła

Brokuła podzielić na różyczki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Z fasolki poucinać końcówki, przekroić każdą na pół. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojonego ziemniaka, podsmażyć przez chwilę. Dodać pozostałe warzywa, przyprawy, zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować zupę na gładki krem. Podawać z olejem rydzowym, czarnuszką, kiełkami.

3 komentarze:

  1. Podoba mi się, że dodałaś nasiona czarnuszki. Są bardzo zdrowe a niedoceniane...No i przełamują kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super podbicie smaku olejem Rydzowym! Petarda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna miseczka, chętnie spałaszowałabym jej zawartość :)

    OdpowiedzUsuń