Zwarte, czekoladowe ciasto, w którym jedynym słodzikiem są banany i daktyle. Nie jest bardzo słodkie, więc jeśli ktoś nie przepada za wytrawnymi wypiekami polecam dodać ksylitolu lub miodu. Na co dzień nie używam białego cukru, dlatego dla mnie było w sam raz :). Użyte mąki można zastąpić innymi bezglutenowymi lub częściowo zamienić na mąkę pszenną.
Składniki:
- 150 g daktyli
- puszka czerwonej fasoli
- 4 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 szklanki zmielonych migdałów
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki kakao
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 0,5 łyżeczki sody
- ok. 150 g malin
Dużą tortownicę (średnica 25-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180℃. Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Fasolę odsączyć, zblendować dokładnie z bananami, przełożyć do dużej miski. Dodać wszystkie mąki, mielone migdały, masło, kakao, mleko, sodę oraz żółtka. Daktyle zblendować z kilkoma łyżkami wody, dodać do pozostałych składników. Wszystko razem zmiksować. W oddzielnej misie ubić białka na pianę i delikatnie wmieszać łyżką do czekoladowego ciasta. Masę wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzchu ułożyć maliny, można lekko wcisnąć je w ciasto. Piec 80-90 minut, wyjąć z piekarnika, wystudzić (chociaż rodzice nie mogli się powstrzymać i próbowali jeszcze ciepłe) :). Podawać z sosem z rozgniecionych widelcem, podgrzanych malin lub z syropem daktylowym.
Mniami :) Uwielbiam ciasta z fasoli a maliny świetnie przełamują ich smak :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, maliny świetnie się sprawdzają w tej roli :).
UsuńPysznie wygląda, zapisuję przepis :D
OdpowiedzUsuńAle świetny przepis! Dużo piekę, a raczej piekłam, ale z fasolą jeszcze nie. Muszę ograniczać cukier, więc dla mnie ciasto w sam raz:)
OdpowiedzUsuńFasoli na szczęście w takich wypiekach wgl nie czuć, a zawsze to trochę zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ciast :).
UsuńSmakowicie i zdrowo, świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy fasolowe ciasta a do tego jedna z nas uwielbia połączenie smaków kakaowych z malinami. Ciasto idealne ^^
OdpowiedzUsuń