poniedziałek, 30 października 2017

Makaron gryczany z dynią i tofu


Dzisiaj proponuję dynię w wersji obiadowej. Jest to danie dla wielbicieli nietypowych, orientalnych smaków. Połączenie z ciemnym makaronem gryczanym, kostkami tofu oraz nerkowcami z dodatkiem sosu sojowego idealnie wpasowuje się w jesienną kolorystykę :).

Składniki (2-3 porcje)
- 150 g makaronu gryczanego
- 200 g dyni (świeżej lub upieczonej)
- 50 g nerkowców
- 1 kostka tofu (180 g)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżeczki ksylitolu
- olej do smażenia
- do podania: sos sojowy, olej sezamowy

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tofu oraz dynię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić dynię (w przypadku surowej), podsmażyć, dodać tofu (jeśli używamy już upieczonej dyni, wrzucamy ją na patelnię od razu z tofu). Dodać sos sojowy, ocet ryżowy, ksylitol oraz nerkowce, wymieszać. Po chwili dodać makaron. Podawać skropione olejem sezamowym oraz sosem sojowym.

7 komentarzy:

  1. Nie lubię i nie mogę soi w tym tofu ale makaronu gryczanego nigdy nie jadłam. Z chęcią bym spróbowała mimo iż nigdy nie byłam osobą, która lubi makarony ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować chociaż sam makaron gryczany, ma bardzo ciekawy smak :).

      Usuń
  2. Na taki obiad wprosiłabym się z ogromną chęcią. Bardzo lubię połączenie smaku gryki i dyni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wszystkie składniki, więc połączenie bardzo mi się podoba - pyszne a do tego zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy makaron gryczany, jest bardzo sycący :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już się zakochałam, te połączenie jest obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy makaron gryczany oraz tofu (już nie wspominając o dyni i nerkowcach) :D Takie połączenie jest dla nas idealne :D

    OdpowiedzUsuń