sobota, 10 marca 2018

Kremowy sos do makaronu


Od dłuższego czasu chodziło za mną zrobienie czegoś, co przypominałoby pojawiający się na wielu blogach wegański ,,ser". Zawsze jestem ciekawa smaku wszelkich tego typu wynalazków, dlatego postanowiłam stworzyć swoją wersję, jednak zamiast ciągnącego się, żółciutkiego ,,sera", otrzymałam gęsty, kremowy sos, który świetnie sprawdził się jako dodatek do makaronu. Do jego przygotowania wykorzystałam pastę z orzeszków piniowych Pan Orzech, które kupiłam z czystej ciekawości. Jak się okazało, ma ono bardzo nietypowy smak - na myśl przychodzi mi ser pleśniowy :). Zachęcam Was do eksperymentowania - nawet jeśli nie mamy wszystkich składników, spróbujmy je zastąpić czymś innym, a może efekty okażą się jeszcze lepsze? Wersja z mlekiem kokosowym zamiast ziemniaka i marchewki też smakuje świetnie!

Składniki (400-500 ml/ 3-4 osoby):

- 4-5 łyżek płatków drożdżowych
- 2 łyżki pasty z orzeszków piniowych (jeśli nie macie można pominąć lub wykorzystać orzeszki piniowe, które zblendujemy z resztą składników)
- 100 g nerkowców
- 1 mały ziemniak
- 1 marchewka (zamiast ziemniaka i marchewki można dodać odrobinę mleka kokosowego)
- sól, wędzona papryka, chili, czosnek w proszku

Nerkowce wcześniej zalać wodą i moczyć przez kilka godzin. Marchewkę i ziemniaka ugotować do miękkości, przełożyć do pojemnika blendera, a wodę z gotowania zostawić na później. Do warzyw dodać płatki drożdżowe, pastę z orzeszków piniowych, nerkowce i zblendować, dodając w trakcie wodę pozostałą z gotowania - aż do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku, podawać z makaronem lub jako sos do pieczonych warzyw.


10 komentarzy:

  1. Ciekawie brzmi ten sos. Orzeszki piniowe mam, więc pastę chyba można z nich zrobić miksując z odrobiną oliwy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem czy smak przypadłby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaintrygowałaś nas tym masłem z pinii :) Ciekawe jesteśmy jego smaku i tego sosu też :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przy następnych zakupach ,,masłowych" koniecznie dorzućcie piniowe! :D

      Usuń
  4. Nie widziałam nigdzie wegańskiego sera...takiego domowej roboty a już w ogóle w formie sosu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A można przygotować go z naprawdę zaskakujących składników :).

      Usuń
  5. Ciekawie wygląda ten sosik :)

    OdpowiedzUsuń