niedziela, 20 maja 2018

Quiche z tuńczykiem


Quiche, czyli wytrawna tarta na kruchym cieście z dodatkami zalanymi masą śmietanowo-jajeczną. Jeśli chodzi o składniki farszu, to tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia :). Swoją wersję przygotowałam z tuńczykiem, fetą, suszonymi pomidorami i kaparami. Quiche można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. My zjedliśmy ją wyciągniętą prosto z piekarnika w ramach obiadu, a ponieważ w naszym domu są tylko 3 osoby, więc właściwie mogliśmy się już obyć bez kolacji :D. 

Składniki (na formę/ blachę o średnicy 25 cm - porcja na ok. 4-6 osób):
Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
Farsz:
- 300 ml śmietany 30%
- 4 jajka
- 1 puszka (185 g) tuńczyka w sosie własnym Princes
- 10 szt. suszonych pomidorów
- 4 łyżeczki kaparów
- 100 g fety
- sól, pieprz

Wszystkie składniki na spód umieścić w misce, zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na minimum pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 195°C. Tuńczyka odsączyć, suszone pomidory drobno pokroić, fetę rozkruszyć na mniejsze kawałki. W osobnej misce jajka dokładnie rozbełtać ze śmietaną, posolić i popieprzyć. Formę na tartę wysmarować masłem (jeśli używamy  tortownicy należy wyłożyć ją papierem do pieczenia). Wyjąć ciasto z lodówki i dokładnie wykleić nim formę, a następnie ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać obciążenie (może to być ryż, fasola - ja użyłam mieszanki ryżu z kaszą gryczaną). Wstawić do piekarnika na 20 min. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 10 min. Wyjąć z piekarnika, temp. zmniejszyć do 180°C. Na podpieczonym spodzie ułożyć tuńczyka, pomidory, kapary i fetę, zalać masą śmietanowo-jajeczną. Piec 30-35 min. Podawać na ciepło lub na zimno.
#MasterTuńczyk


2 komentarze: