poniedziałek, 13 maja 2019

Wiosenne krążki z wędzonym łososiem


Krążki z żytniego chleba, a na nich same dobre rzeczy: dojrzałe awokado, wędzony łosoś Mowi, wiosenna rzodkiewka, kiełki brokuła, drobno pokrojone kapary, a to wszystko zwieńczone jajkiem w koszulce... czy można wyobrazić sobie lepsze śniadanie? :). 

Składniki (na 4 krążki):
- 4 kromki żytniego chleba
- 1 dojrzałe awokado
- 4 rzodkiewki
- 100 g łososia wędzonego na zimno Mowi
- 2 łyżeczki kaparów
- garść dowolnych kiełków
- 4 jajka

Przygotowanie:

Z chleba wyciąć krążki za pomocą metalowej obręczy lub szklanki. Awokado i rzodkiewkę pokroić w plasterki, kapary drobno posiekać. Plastry wędzonego łososia pokroić na mniejsze części. Na krążkach ułożyć awokado, łososia, rzodkiewkę, kiełki oraz kapary. Przygotować jajka w koszulce. W niewielkim garnku zagotować wodę, zamieszać (wytworzyć niewielki wir) i wbić ostrożnie jajko (można wcześniej rozbić je do oddzielnej miseczki i wlewać na gotującą się wodę). Każde jajko najlepiej ugotować osobno (inaczej mogą się skleić). Ułożyć ostrożnie na przygotowanych wcześniej krążkach. Podawać skropione ulubionym olejem lub bez żadnych dodatków :).


9 komentarzy:

  1. Bardzo ładne danie ;) Zapraszam do dodania go do mojej akcji - kuchnia szkocka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne podanie, to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tym jajeczkiem musiało smakować obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. jajo rozłożyło mnie na łopatki... kocham takie posiłki

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow ale śniadanko, dawno się nie starałam jeśli chodzi o śniadania. To będzie dobry początek

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie wygląda, jak specjał w restauracji :)

    OdpowiedzUsuń