niedziela, 9 czerwca 2019

Owsiany placek z rabarbarem


Wilgotny, jogurtowy placek z rabarbarem, do przygotowania którego wykorzystałam zmielone płatki owsiane. Słodzony ksylitolem oraz odrobiną syropu z agawy. A ponieważ pojawiły się już truskawki, można przed pieczeniem dorzucić kilka na wierzch ciasta :). Będzie idealne do filiżanki popołudniowej kawy. 

Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm):

- 2 szklanki zmielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej),
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 400 g kefiru,
- 100 g masła,
- 140 g jogurtu naturalnego,
- 5 łyżek ksylitolu,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łodygi rabarbaru,
- 3 łyżki syropu z agawy (lub miodu/ syropu klonowego/ syropu daktylowego).

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 195°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić w rondelku. Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać zmielone płatki owsiane, mąkę pszenną, żółtka, kefir, roztopione masło, jogurt naturalny, ksylitol i proszek do pieczenia. Rabarbar pokroić w ok. 1 cm kawałki, wymieszać go w oddzielnej misce z syropem z agawy. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą jogurtowo-owsianą i przełożyć do przygotowanej wcześniej blachy. Rabarbar z syropem wyłożyć na wierzch ciasta (można też dorzucić kilka truskawek/ borówek), wstawić do piekarnika na ok. 75 min. Wyjąć, wystudzić.

6 komentarzy: