wtorek, 18 lipca 2017

Pasta z bobu i ciecierzycy


Pieczywo jadam rzadko, ale uwielbiam roślinne pasty, dlatego od czasu do czasu zjem kromkę żytniego chleba na zakwasie z domowym ,,smarowidłem"... To moja wegańska propozycja na pastę z bobu i ciecierzycy. 

Składniki:

- 250 g bobu
- szklanka ciecierzycy z puszki + 2-3 łyżki aquafaby (woda z puszki po ciecierzycy)
- 1 duża czerwona cebula
- przyprawy: 1 czubata łyżeczka słodkiej wędzonej papryki, 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 0,5 łyżeczki cynamonu*, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie ząbek czosnku
- rafinowany olej rzepakowy

Bób ugotować i obrać. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju do zeszklenia, pod koniec smażenia dodać przyprawy. Bób, ciecierzycę, aquafabę i podsmażoną cebulę z przyprawami wrzucić do pojemnika blendera i zblendować (nie musi być dokładnie). Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do miseczki i udekorować wędzoną papryką.

*Użyłam cynamonu cejlońskiego, który jest mniej intensywny w smaku niż popularnie używany w kuchni cynamon kasja (jeśli na opakowaniu nie ma informacji jaki to rodzaj cynamonu, to najprawdopodobniej jest to kasja). Jeśli nie macie pewności co do rodzaju posiadanej przyprawy, lepiej użyć jej mniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz