niedziela, 16 lipca 2017

Sałatka z komosą ryżową i bobem


Jest lato więc musi być bób - w każdej postaci, chociaż nie ma co ukrywać, że najlepszy ugotowany i podany tylko z masłem i solą :). Tym razem w połączeniu z komosą ryżową i sporą ilością kolorowych warzyw i ziół.

Składniki (2 porcje):

- pół szklanki komosy ryżowej
- 2 garście bobu
- pół średniej cukinii
- 1 ogórek gruntowy
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1/4 dużej czerwonej cebuli lub 1/2 mniejszej
- garść listków mizuny lub rukoli
- świeże oregano, tymianek, mięta
- sól, pieprz, sok z cytryny, olej rzepakowy tłoczony na zimno

Komosę oraz bób gotujemy, w międzyczasie przygotowujemy warzywa. Ogórka i cebulę kroimy w kostkę, pomidorki w ćwiartki. Cukinię kroimy julienne (specjalną obieraczką lub zwykłym nożem - w słupki). Bób obieramy. Łączymy komosę z warzywami i garścią mizuny lub rukoli, do tego duża ilość świeżych ziół. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, olejem, solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz