W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na chłodnik z awokado i ogórka, dlatego moją wersję postanowiłam wzbogacić o sok z selera naciowego. Podany z dużą ilością świeżych, pokrojonych warzyw, będzie idealny na upalny dzień - jako alternatywa dla ciężkich, rozgrzewających zup (zostawmy je na bardziej deszczową pogodę).
Składniki (3 porcje):
- 5 łodyg selera naciowego
- 1 awokado
- 6 małych ogórków gruntowych (lub 4 większe)
- 1 szklanka kefiru
- 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- sok z 1 cytryny
- garść liści bazylii
- sól, pieprz
- do podania: pokrojony ogórek/ rzodkiewka/ dowolna zielenina/ olej rzepakowy tłoczony na zimno
Z selera naciowego wycisnąć sok w sokowirówce lub zmiksować przy użyciu blendera i przelać przez sitko. Ogórki i awokado obrać, wrzucić do pojemnika blendera kielichowego razem z sokiem oraz pozostałymi składnikami. Dokładnie zblendować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać schłodzony z dużą ilością pokrojonych warzyw (w tym wypadku ogórek i rukiew wodna) oraz skropiony olejem.
Uwielbiam selera naciowego i awokado, więc jestem mega ciekawa takiego połączenia - zwłaszcza z sokiem z cytryny i bazylią. I kolor jest taki orzeźwiający :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, wyszedł naprawdę niezły :).
Usuń