W końcu na termometrze pojawiły się wakacyjne temperatury, więc czas na coś orzeźwiającego i świetnie chłodzącego w upalne dni. Bardzo prosty, szybki deser w postaci kulek schłodzonego arbuza i melona z dodatkiem listków świeżej mięty. Do tego można dorzucić kilka kostek fety i potraktować jako drugie śniadanie. Melona i arbuza zazwyczaj łączę w stosunku 1:1, ale zależy to tylko od nas, tak samo jak ilość przygotowanej sałatki.
Składniki:
- arbuz
- melon
- listki świeżej mięty
- opcjonalnie: ser feta
Owoce schłodzić wcześniej w lodówce. Z arbuza i melona specjalną łyżka wydrążyć kulki lub pokroić owoce w większa kostkę. Przełożyć do miski. Mięte posiekać, fetę (jeśli używamy) pokroić i wszystko razem delikatnie wymieszać. Podawać od razu :).
Nie przepadam za arbuzem, ale melon bardziej mi podchodzi :) Ciekawa jestem takiego połączenia z fetą.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie lekkie sałatki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!:)
xxBasia