wtorek, 29 sierpnia 2017

Tagliatelle z kurczakiem i pesto z liści rzodkiewki


Przepis na tagliatelle z kurczakiem przygotowałam na konkurs Barilla Cup. Jest to świetny sposób na wykorzystanie tej części rzodkiewki, którą zazwyczaj wyrzucamy - liści. Najlepiej oczywiście użyć takich z własnego ogródka :).

Składniki (3 porcje):

- 200g makaronu tagliatelle
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki mieszanki przypraw zatar lub 3 łyżki suszonego tymianku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz

Pesto:
- liście z jednego pęczka rzodkiewki
- czubata łyżka pestek słonecznika
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki zimnotłoczonego oleju rzepakowego
- sól i pieprz

Piersi z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, dodać zatar (lub suszony tymianek), sól, pieprz oraz olej rzepakowy, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Przygotować pesto: pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, wszystkie składniki zblendować do otrzymania gładkiej konsystencji (jeśli będzie zbyt gęste można dodać więcej oleju). Zamarynowanego kurczaka usmażyć - w połowie smażenia dodać sok z cytryny. W międzyczasie ugotować makaron, przełożyć go na patelnię z kurczakiem, dodać pesto i dokładnie wymieszać.

9 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalny pomysł na pesto :) Nigdy takiego nie jadłam i w sumie to nigdy nawet nie próbowałam, jak smakują liście rzodkiewki. Ciekawy jest też dodatek tymianku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, bo liście rzodkiewki, jak wszystko co zielone, są bardzo zdrowe, a poza tym nic się nie marnuje :)

      Usuń
  2. Podoba mi się ten przepis :) W tym roku niestety moja rzodkiewka nie wykiełkowała, ale wyobrażam sobie smak tej pysznej potrawy :)

    Pozdrawiam

    Zuzia Kukułeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczna propozycja :) Chętnie bym zjadła porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie próbowałam liści rzodkiewki. Ciekawy pomysł na pesto. Potrawa wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń