czwartek, 17 października 2019

Zapiekanka makaronowa z warzywami


Zapiekanka makaronowa, do której nie musimy gotować oddzielnie makaronu - czy to już nie brzmi dobrze? Do tego papryka, cukinia, mozzarella, a jeśli jesteście wielkimi fanami sera, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dorzucić dodatkową porcję np. cheddara :). W tym przepisie wykorzystałam także mix warzywny z chili Rolnik*. Jest to mieszanka czerwonej fasoli, kukurydzy i pomidorów. W składzie znajdziemy także cebulę, wodę, cukier, podwójnie skoncentrowany koncentrat pomidorowy, sól, olej słonecznikowy, skrobię modyfikowaną, przyprawy takie jak papryka chili i kminek, zioła i sproszkowaną grillowaną cebulę. Jedynym składnikiem, do którego mogłabym się tutaj przyczepić, jest oczywiście dodany cukier. Jednak jak na taki gotowy, doprawiony mix warzyw, uważam, że jest naprawdę nieźle. Mam nadzieję, że za jakiś czas pojawi się wersja bez cukru, bo bardzo odpowiada mi smak tej mieszanki. Jest to ciekawe rozwiązanie szczególnie dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu/ chęci na gotowanie. Zawartość puszki wystarczy zmieszać z ugotowanym ryżem lub makaronem i obiad gotowy.

Składniki (na ok. 4-5 osób, naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 20 x 27 cm):

- 500 g makaronu orzo (lub innego - może się zmienić czas pieczenia)
- 1 puszka mixu warzywnego z chili Rolnik
- 500 mL passaty pomidorowej
- 1,5 szklanki gorącej wody
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 3 kulki mozzarelli (po 125 g każda)
- 1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki
- 3 łyżki oleju
- sól

Piekarnik rozgrzać do 195°C. Cukinię i paprykę pokroić w większą kostkę, mozzarellę w plastry. Suchy makaron wsypać do naczynia żaroodpornego. Dodać passatę, olej, wędzoną paprykę, mix warzywny Rolnik, sól i gorącą wodę, dokładnie wymieszać z makaronem. Na wierzchu poukładać plastry mozzarelli, a następnie pokrojoną cukinię i paprykę. Naczynie wstawić do piekarnika, piec ok. 40 min (10 min przed końcem pieczenia warto sprawdzić, czy makaron jest już miękki, szczególnie, jeżeli używamy innego rodzaju makaronu). Najlepiej smakuje na ciepło (następnego dnia zapiekankę można odgrzać np. na patelni).

* Post przygotowany w ramach współpracy z firmą Rolnik.


1 komentarz:

  1. ciekawy ten miks. Ciekawe czy dostanę go tutaj w polskim sklepie. Przetwory z rolnika zazwyczaj są dobre :) super zapiekanka!

    OdpowiedzUsuń